Vonulnak vagy maradnak?

A zöld küllő állandó madarunk, télen akár a madáretetőd vendége is lehet, ilyenkor ugyanis magokkal, gyümölcsökkel egészíti ki egyébként rovarokból álló táplálékát. Csonthéjas terméseket: diót, mogyorót is fel tud törni. Beszorítja ezeket a csemegéket fák kérgének repedéseibe, és erős csőrével kopogtatva töri fel héjukat.

Ha harkályt látsz a fa törzsén szorgoskodni, nem biztos, hogy táplálékot keres! A dobolásnak üzenete is lehet más madarak számára. Például egy hím harkály tavasszal, a párválasztási időszakban ezzel tudatja jelenlétét a területen.

Az egered segítségével kukkants be a fészkelőodúba!Erős csőrével fészkelőodút is készíthet a fa törzsébe. A tojó az odúba rakja 5-7 tojását, amelyeknek így nem szükséges színesnek vagy pöttyösnek lenniük, itt a fehér tojások is rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől. A tojásokból 2-3 hét elteltével bújnak elő a fiókák, ezután csak egy hónapig maradnak az odúban.
Miután a kicsik kiugrálnak, a felnőtt madarak még több hónapig velük maradnak. Fontos időszak ez a fiókák életében, ezalatt tanulnak meg táplálékot keresni, és figyelni a többiek hangjelzéseire. A fiatal zöld küllőket onnan ismerheted fel, hogy még nem olyan színesek, mint a felnőttek, és pöttyösek. Ez a rejtőszín hasznos nekik, amíg még nem elég erősek és ügyesek.