Hírek

Kirándulás az őszi esők után

2022.10.07.

A nyári forró szárazságot követően idén hirtelen köszöntött be a hideg, csapadékos ősz. Azokon a napokon, mikor egy kis napsütés is várható, sokan szívesen indulnak el kirándulni. Járjunk nyitott szemmel, mert érdekes madármegfigyelések mellett ősszel virágzó növényeket is láthatunk!

Kőforgatók a köveken

2022.09.30.

A kőforgató fekete rigónál kisebb partimadár. Európa, Ázsia, Észak-Amerika északi térségeinek tundráin, köves tengerparti zónájában és szigetein (például Grönland), a talajon költ. Férgekből, puhatestűekből, ízeltlábúakból álló táplálékát a hullám- és a parti zóna kövei között és alatt, csőrével a puha talajt, a tengerparti homokot és az iszappadokat szondázva keresi.

A vonulási „világbajnok” kis godák őszi vonulói már itthon is feltűntek

2022.09.23.

Az Európa és Ázsia északi tundráin, valamint az amerikai kontinensen Alaszkában is fészkelő kis goda nemcsak egy rendkívül tetszetős megjelenésű madár, de – mai tudásunk szerint – az egyik legrendkívülibb vonulási teljesítményű szárazföldi faj is egyben. Egy Alaszkában műholdas jeladóval megjelölt hím példány tizenegy nap folyamatos repüléssel 12 000 km-t repült Új-Zélandra, az állomány telelőterületére.

Halfarkasok "járnak" köztünk

2022.09.02.

A halfarkasok (régebbi nevükön rablósirályok) közepes termetű, sirályszerű megjelenésű, tengeri kötődésű madarak. Európában az északi partvidéket övező tundrákon és szigeteken fészkelnek. A világon élő hét fajuk közül négy (nagy, szélesfarkú, ékfarkú és nyílfarkú halfarkas) a kontinensünkön is költ. Ragadozó életmódot folytatnak, nyáron kisrágcsálókat, főleg lemmingeket, tojásokat, madárfiókákat, rovarokat és akár bogyókat is fogyasztanak, de táplálékuk jelentős részét a halak teszik ki. Ezeket azonban nem maguk fogják, hanem más halászmadaraktól szerzik meg.

Nem bánt, nem rabol - a gyakori lopódarázs

2022.07.07.

Nevét lopótök alakú potroháról kapta, amely hosszú nyéllel kapcsolódik a torhoz. Egész nyáron megfigyelhetjük, ahogy kifejlett egyedei virágokon táplálkoznak, nektárt és pollent fogyasztanak.