Vonulnak vagy maradnak?


Mindkét gólyánk a telet Afrikában tölti. A fehér gólyák augusztus 20-a körül indulnak és két hónap alatt jutnak el a telelő helyeikre. Tavasszal pedig március 15-ére érkeznek vissza Magyarországra. A fekete gólyák kicsit később, szeptemberben indulnak útnak, tavasszal viszont a fehér gólyákkal egy időben érkeznek. A vonuló gólyák hatalmas, akár több tízezres csapatokat alkothatnak, ami elképesztő látványt nyújt. Ezt most te is megnézheted ezen a videón:
A gólyák és más nagyobb testű madarak különleges segítséget vesznek igénybe, hogy könnyebben repülhessenek. Vannak olyan szelek, amelyek úgy keletkeznek, hogy a napsütés felmelegíti a talaj felett a levegőt. A meleg levegő felfelé szeret szállni. A talajtól felfelé áramló meleg levegő, a termik olyan erős szelet hoz létre, amely elbírja a gólyákat és segít nekik a magasba emelkedni.

Fogj hozzá!


Otthon is megfigyelheted, mire képes a felszálló meleg levegő!

Mi kell hozzá?
  • olló
  • papír
  • hurkapálcika

Fogj egy papírlapot és köralakban kívülről befelé haladva csigavonalban vágj ki egy spirált. A közepét tűzd rá egy hurkapálcikára, hogy a spirál rugószerűen lelógjon. A pálcika alját egy gyurma- vagy Bluetec darab segítségével ragaszd egy napsütötte felületre, vagy télen egy fűtőtestre. Ha elég meleg helyet választottál, a papírspirált a felszálló meleg levegő megforgatja. Az ilyen felszálló meleg levegőt használják ki a siklórepülő nagy madarak is.