Hol élnek és mit esznek?

Hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt megtalálható.
Magyarországon sík- és dombvidéki erdőfoltokban, fasorokban, parkokban költ. A többi bagolyhoz hasonlóan fészket nem épít, a szarkák és dolmányos varjak fészkeit foglalja el. Nagyobb fák korhadt üregeibe is beköltözhet és akár gólyák vagy ragadozó madarak üres fészkeit is elfoglalhatja. A tojó 5-6 kerekded, fehér színű, tojást rak. A fiókák a 25-30. napon kelnek ki és kikelésük után 3 héttel hagyják el a fészket. Ekkor még repülni nem tudnak, a fészekhez közeli ágakon ugrándoznak, üldögélnek és várják, hogy szüleik táplálékkal teli csőrrel visszatérjenek hozzájuk.
A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják. A fészekelhagyást követő két hétben kifejlődnek repülőtollaik is, így már követni tudják az öregeket. Teljes önállóságukat 2 hónapos korukban érik el.

Mivel a baglyok éjszaka vadásznak, a fiókák ezzel a hanggal segítenek szüleiknek, hogy rájuk találjanak a sötétben és táplálékot hozzanak nekik. Hangjuk akár 1 km távolságra is elhallatszik. Ha nyári estéken ilyen hangot hallasz, szinte biztos, hogy egy erdei fülesbagoly fióka van a közeledben.

Hallgasd meg, az éhes, táplálékért kiabáló fiókát!Válaszd ki, hogy mit eszik meg jóízűen a bagoly!